Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 16 August 2018
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Judetul Timis
Asezarea geografica a judetului Timis îi confera acestuia o amplasare priviegiata, fiind cel mai vestic judet al României. Se învecineaza la Vest cu judetul Csongrad – Ungaria si la Sud-Vest cu provincia Voievodina – Serbia, legatura între cele doua judete fiind asigurata de punctele de trecere a frontierei de la Cenad, respectiv cele de la Stamora Moravita si Jimbolia. Judetele române vecine cu judetul Timis sunt Arad la Nord, Hunedoara la Est si Caras – Severin Sud-Est. Timisul, cel mai mare judet al tarii (8697 km patrati), beneficiaza de un relief deosebit de variat: câmpie în partea vestica si centrala, zona deluroasa continuata cu relief montan, în partea estica. Teritoriul judetului este traversat de râurile Timis si Bega, iar clima este placuta, temperat–continentala cu influente mediteraneene.

Resedinta judetului, municipiul Timisoara, supranumit si “orasul rozelor”, este si cel mai important oras al Regiunii Vest a României. Acesta este asezat pe cursul râului Bega si este un oras cosmopolit locuit de peste 350.000 de români, maghiari, sârbi, slovaci, bulgari si alte etnii. Simbol al democratiei, solidaritatii, tolerantei si spiritului de initiativa, Timisoara este un oras vestic nu numai prin asezare, ci si prin mentalitatea de vocatie occidentala a locuitorilor sai, care se mândresc cu traditia culturala si performantele economice.

Lugojul, cel de-al doilea municipiu al judetului, este asezat pe cursul râului Timis, la intersectia a doua importante drumuri comerciale, fiind cel de-al doilea centru urban (cca 45.000 locuitori) si punct de importanta economica a judetului Timis. Valorile culturale si renumitele concerte de muzica corala, secondate de atractiile turistice, l-a facut cunoscut în trecut ca si “capitala culturii banatene”.

Alte cinci orase de mai mica marime, Sânnicolu Mare si Jimbolia la vestul judetului, orasul statiune turistica Buzias situata la numai 30 km de Timisoara, Deta si Faget la sud si est, completeaza echilibrat structura urbana a judetului. Alaturi de acestea diferenta de pâna la cca 700.000 de locuitori ai judetului traiesc in mediu rural în cele 75 de comune si 381 de sate care completeaza structura administrativ teritoriala a acestuia.

Populatia judetului este de 687.377 locuitori, Timisul fiind considerat, pe buna dreptate, un judet multietnic, în care convietuiesc în armonie români, maghiari, germani, sârbi, si alte minoritati. Distributia populatiei pe mediile rural si urban este de circa 400.000 de locuitori în mediul urban, restul de 300.000 fiind localizati în mediul rural.

Istoric, continuitatea vietii pe aceste meleaguri este atestata înca din cele mai vechi timpuri, judetul Timis apartinând statului dac (sec. II î.Ch.) iar, mai apoi, Imperiului Roman (sec. II - III d.Ch.). Regiunea istorica Banat, din care face parte si judetul Timis, a cunoscut un fenomen de feudalizare timpurie, în secolul al XI-lea, existând un voievodat românesc condus de Glad, cu capitala la Morisena (localitatea actuala Cenad). Doua secole mai târziu, este consemnata existenta cetatii "Castrum Timissiensis" - Timisoara. În anul 1552, Banatul este cucerit de ostile otomane conduse de Soliman Pasa si ramâne timp de 164 de ani sub stapânire turceasca, respectiv pâna în anul 1716, când Timisoara este eliberata de Armata Imperiala Austriaca.

Dupa cucerirea Timisoarei de catre trupele austriece, Banatul devine domeniu al Coroanei Habsburgice, având loc colonizari masive cu populatie de origine germanica, ceea ce modifica profilul etnic al regiunii si imprima o noua dinamica a dezvoltarii economice. Secolul al XVIII-lea este perioada marilor transformari, materializate în vaste lucrari de constructii, ceea ce face ca judetul Timis sa se integreze zonei de civilizatie a Europei Centrale.

Dupa Primul Razboi Mondial si unirea cu Regatul României (1918), urmeaza o perioada prospera în care se înfiinteaza primele intitutii de învatamânt superior si creste numarul institutiilor culturale. Aceasta evolutie pozitiva este însa întrerupta brutal de cel de-al al Doilea Razboi Mondial. Judetul Timis este reînfiintat în anul 1968, în structura si pe teritoriul pe care-l ocupa si în prezent.

Istoria contemporana este semnata de Timisoara în decembrie 1989 când timisorenii, nemaisuportând opresiunile si privatiunile regimului comunist au aprins scânteia revolutiei din România. Timisoara devine astfel un simbol al curajului si sacrificiului uman primind titulatura de „oras martir al României“.