Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 11 Decembrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Reportaj

Cărţi de mare valoare în bibliotecile bisericilor lugojene
Unele dintre cele mai interesante colecţii de cărţi se află dincolo de zidurile bibliotecilor publice sau ale muzeelor
Autor: Cristian Ghinea
Rubrica: Reportaj
Data: 18.02.2008
Un caz aparte, care ar fi putut avea destinul. Bibliotecii din Alexandria, este cel al Bibliotecii Episcopiei Greco-Catolice. înainte de desfiinţarea abuzivă a cultului, la ordinul direct al lui Stalin, în 1948, vechea bibliotecă, ce conţinea 10-15.000 de volume, a fost în mare parte distrusă. Colecţia de cărţi, reviste şi manuscrise a Episcopiei Lugojului ocupa trei săli mari şi, după spusele credincioşilor, putea fi comparată cu Biblioteca Batheaneum din Alba Iulia.

Mii de cărţi arse pe malul Timişului

După toamna anului 1948, prigoana preoţilor şi încarcerarea episcopilor în cel mai dur regim de tortură nu a fost de ajuns autorităţilor staliniste, care au continuat "œrăzboiul ideologic" cu cărţile religioase, ca în vremea invaziilor barbare. O parte din volumele impresionante ale Episcopiei Greco-Catolice au fost arse pe malul Timişului, altele au fost "œdepozitate" la fabrica de cărămidă, iar o parte au fost confiscate şi duse la Mitropolia Banatului, de unde au fost recuperate abia în 1996.
Aceste volume au format nucleul noii biblioteci a episcopiei, care are acum circa 5.000 de volume. Printre cel mai vechi cărţi recuperate ca prin miracol se numără un "œApostol" din 1810, "œOctoihul de la Blaj" din 1825, “Orologiulu celu mare" " ediţia I, Blaj 1835 şi ediţia a II-a, Blaj 1869, “Penticostarul mic" " Blaj 1878, "œMineiul" din 1913, etc. Acestora li se adaugă, în arhivă, volume de la 1700, scrise cu litere chirilice.

"œBiblia de la Blaj", 2623 de pagini în ediţie de lux

Lucrările Arhiepiscopului Ioan Ploscaru (manuscrise nepublicate, versuri, traduceri în limbi străine ale operei sale) şi ale canonicului Ioan Boroş se află la mare cinste, alături de monumentala reeditre a Bibliei de la Blaj, apărută în origional la 179, sub îngrijirea lui Petru Pavel Aron", spune părintele Raimondo Mario Rupp, cel care îngrijeşte noua bibliotecă. Cartea a fost reeditată de către Vatican în anul 2000, cu binecuvântarea P.F. Lucian Mureşan, într-o ediţie jubiliară de lux, cu 2623 de pagini în format mare.

Citiţi restul articolului...