Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Reportaj

Casele tradiţionale din bârne au devenit curiozităţi arhitehtonice
Casele tradiţionale din bârne au devenit curiozităţi arhitehtonice
Autor: Dumitru Toma
Rubrica: Reportaj
Data: 26.01.2008
Mănăştiurul, comuna care îşi trage cel mai probabil numele de la mănăstire, prima aşezare existentă în acest perimetru între secolele XII " XIV, şi scoasă la lumină în urma unor săpături arheologice efectuate între anii 1970 şi 1979, are în componenţă două sate " Luncani şi Remetea Luncă, atestate documentar la 1514.

O plimbare pe uliţele celor două localităţi îţi creează impresia că locurile au rămas neschimbate faţă de începutul anilor 1900, când aici au apărut primele case de lemn. Stâlpii de curent sau mijloacele de transport moderne sunt printre puţinele lucruri care sunt în concordanţă cu epoca modernă.

în Pădurani, aproape toate casele sunt din lemn, iar în Remetea Luncă, mai mult de jumătate dintre oameni locuiesc în astfel de construcţii. "Când m-am născut eu toată lumea avea case de lemn. Sunt bune şi sunt călduroase. Abia mai încoace, după ce au venit comuniştii, oamenii au început să-şi facă de cărămidă. Erau cei cu o stare materială mai bună", ne spune Eva Gondoş, în vârstă de 73 ani, din Remetea Luncă.

Citiţi restul articolului...