Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS

Ecologia la pământ
Prea multe gunoaie, prea multă indiferenţă din partea noastră
Autor: Cristian Stanciu
Rubrica: Opinia lugojeanului
Data: 08.04.2009
O plimbare în lungul râului Timiş de la Lugoj spre Tapia, este suficientă pentru a ne da seama cât de poluat este râul ce străbate oraşul nostru, dar chiar şi sursele de apă ale oraşului.

Pe lângă resturile lăsate de oamenii veniţi la relaxare în timpul sfârşitului de săptămna, sunt munţi de gunoaie depozitate chiar lângă forajele de apă ce alimentează Uzina de apă nr.1. Noi toţi bem acestă apă sau cel puţin gătim cu ea. De la deşeuri rezultate din construcţii până la deşeuri rezultate din gospodării, ce sunt presărate în lungul Timişului, îţi fac aerul irespirabil uneori, când culmea ieşi să iei "aer curat". Mai sunt si animale care pasc în aceste zone, oare calitatea laptelui şi a cărnii de la aceste animale mai este în limitele decente? Ne încântăm de multe ori când cumpărăm lapte sau carne direct din piaţă şi nu de la magazine, şi ne spunem ca sunt produse ce nu conţin E-uri... fals, aceste produse conţin "otrava" pe care o aruncăm noi cu bună ştiinţă la voia întâmplării. Aspectul
rămâne pe ultimul loc, dar nu este de neglijat. Cum va arăta natura dacă vom continua să o "împodobim" în acest fel?

Foarte multă lume se mulţumeşte în a afirma: "Åži eu ce să fac?" Noi toţi trebuie să luăm atitudine şi când vedem astfel de lucruri să nu ezităm în a anunţa autorităţile. Atunci când stăm la plajă şi vedem că vecinul de pătură a "uitat" să ia acasă anumite ambalaje de la băuturi, etc să nu ne fie jenă să-i
spunem prieteneşte: "Nu vă supăraţi, aţi uitat ceva!" Apoi, eu personal, am aşteptări mari de la autorităţi, se pot face bani, cel puţin cei necesari pentru ecologizări, din amenzile încasate pe acest sector. încercări de exemple au tot fost, diverse organizaţii non profit care au arătat cetăţenilor că e mai bine dacă e curat, făcând ecologizări în mai multe rânduri. Se pare că lumea nu este receptivă la astfel de acţiuni.

închei cu speranţa că cineva care citeşte aceste rânduri se va gândi de trei ori înainte să arunce gunoaie în natură, fie că sunt malurile Timişului sau pădurea de la Ana Lugojana.

Nota: Articolele publicate in cadrul rubricii "Opinia lugojeanului" nu reflecta (intotdeauna) opinia autorilor acestui portal. Aceasta rubrica este conceputa nu doar ca exercitiu democratic de exprimare libera si civilizata a opiniei, ci si ca incercare de a realiza o oglinda a comunitatii lugojene. Dreptul la replica (in eventualele situatii cand acesta este necesar) pentru opiniile care pot fi exprimate in cadrul acestei rubrici este garantat in aceleasi conditii.