Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Interviu

Interviu acordat de primarul municipiului Lugoj, domnul Marius Martinescu
Rubrica: Interviu
Data: 17.01.2007
Interviu acordat de primarul municipiului Lugoj, domnul Marius Martinescu în cadrul conferinţei de presă din data de 16 ianuarie 2007


1. Urmează să propuneţi în curând C.L.M. bugetul pentru anul 2007, cât de aproape de finalizare sunteţi?

în proporţie de 90% bugetul, ca lucrare a sectoarelor subordonate CLM, este finalizat, dar utilizând ca şi bază de calcul bugetul anului anterior, referitor la transferurile din bugetul de stat. Am procedat în acest mod fiindcă abia în şedinţa Cons. Jud. Timiş de la sfârşitul lunii ianuarie, probabil în data de 30 vor fi aprobate repartiţiile de sume care conform legii le face Direcţia Finanţelor Publice Timiş.

2. Săptămâna trecută aţi prezentat o parte din programul lucrărilor care vor fi realizate în acest an. Vă mai gândiţi şi la alte investiţii?

întotdeauna programul investiţiilor se construieşte plecând de la câţi bani din buget pot fi alocaţi pentru lucrări. Dorim să folosim cât putem mai bine în anul 2007 cele trei surse de finanţare care vor asigura banii pentru lucrări şi anume:
- Bugetul local care va asigura un minim de 6 mil. lei " pentru lucrările care au deja contracte de execuţie cum ar fi de exemplu Modernizarea drumurilor municipale etapa 1 începută anul trecut. Sunt cuprinse 27 de obiective, care am mai spus-o, reprezintă: - jocuri pentru copii (11 locaţii), extinderea iluminatului public, amenajări în 3 cartiere (Microraion III, Cotu Mic, Microraion II), fântâni forate în alte 6 locaţii, terenuri de sport cu suprafaţă sintetică, piste pentru biciclişti, canalizări, şi nu în ultimul rând, reparaţii trotuare şi drumuri.

- Bugetul de stat, respectiv bugetul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, care din acest an va finanţa lucrarea "Reabilitarea alimentării cu apă în municipiul Lugoj", ceea ce va însemna înlocuirea reţelelor de apă pe 223 de străzi în Lugoj, inclusiv modernizarea celor trei uzine de apă.
în total, între anii 2007 " 2009 de la minister se vor cheltui 27,2 mil. lei pentru această lucrare, iar în acest an dorim să consumăm minim 8 mil.

- Tot din sursa guvernului vom solicita alături de Inspectoratul Åžcolar Timiş sume pentru reabilitarea şcolilor din Lugoj şi concret ne gândim la Grădiniţele din micro III, micro I, din cartierul Iosif C-tin Drăgan, la sedii cum ar fi Grupul Åžcolar Valeriu Branişte, Åžcoala din cartierul Iosif C-tin Drăgan, Åžcoala nr. 4, Åžcoala nr. 5, Åžcoala nr. 2 şi nu în ultimul rând sume pentru finalizarea Åžcolii din Cotu Mic unde mai sunt necesare 1,93 mil. lei.

- De la guvern va trebui să obţinem sumele necesare pentru cele două blocuri de locuinţe, unul care înseamnă transformarea unei clădiri fost dormitor militar într-un bloc cu 48 de apartamente şi un bloc cu 69 de apartamente pe strada Panait Cerna. Pentru prima lucrare vom prevedea şi sume din bugetul local, astfel ca lucrarea să înceapă cât mai repede posibil.

- Să nu uităm că anul trecut Ministerul Sănătăţii a rămas dator faţă de solicitarea noastră " reamintesc că am cerut 4,5 mil. lei pentru reabilitarea CT şi a reţelelor termice din Spitalul Municipal Lugoj.

Mai dorim să începem în acest an construcţia noului sediu pentru "Serviciul de evidenţă a populaţiei şi poliţia comunitară" unde pe lângă o sumă de început a lucrării asigurată din bugetul local, vom solicita pentru finalizare 3,5 mil. lei. Creditul în valoare de 35 mil. lei reprezintă a treia sursă de finanţare, iar destinaţia banilor sunt pentru următoarele lucrări: - Reabilitarea alimentării cu apă, finanţarea de 10 mil. lei a bugetului local alături de finanţarea Ministerului Mediului, Reabilitarea canalizării în mun. Lugoj, etapa I, cu 3,5 mil. lei, şi fiindcă aceste lucrări încep în anul 2007 şi se vor termina în anul 2009, în fiecare an vor trebui refăcute drumurile unde s-au executat aceste lucrări, fiind alocate 13,8 mil. lei.

Pasajul a devenit obiectiv de investiţii al Min. Transporturilor şi lucrările vor fi plătite de minister.

3. Nu aţi vorbit nimic despre cele două drumuri naţionale care însumează în total 8,4 km.

Ele s-au predat la Ministerul Transporturilor în anul trecut prin HG şi dacă vă amintiţi în luna octombrie şi noiembrie s-a lucrat la reparaţii carosabil pe str. Timişoarei. Pentru anul acesta programul de reparaţii care va fi realizat de Compania de drumuri regională Timişoara prevede finanţarea cu 9 mil. lei, este un nivel foarte bun de finanţare pe care bugetul Lugojului nu l-ar fi putut acoperi. Lucrările vor continua pe str. Timişoarei, Bucegi, Cuza Vodă, Caransebeşului şi str. Făgetului.

4. Nu sunteţi prea optimist atunci când doriţi să obţineţi atâţia bani de la guvern, fiindcă totuşi Lugojul este un oraş mic şi ca dvs. sunt foarte mulţi primari care solicită bani de la guvern?

Sunt conştient că aceste obiective sunt ambiţioase şi înseamnă multe drumuri la Bucureşti şi multe insistenţe la miniştri, dar mă bazez pe experienţa anului trecut. Anul trecut prima prioritate la solicitarea de sume a constituit-o Pasajul şi, în final, a fost bine, s-a lucrat de 5 mil. lei. Åži totuşi, tot anul trecut, au mai fost alocate sume importante începând cu Åžcoala din Cotu Mic 1,4 mil. lei şi continuând cu alte şcoli din Lugoj care în total au însemnat aproximativ 1 mil. lei.

De aceea, repet, voi insista la toate ministerele enunţate mai sus pentru aprobarea finanţării lucrărilor de investiţii, fiindcă mun. Lugoj are nevoie acută de aceste investiţii, şi din păcate până în prezent nu a fost prea mult ajutat.