Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS

Lugojul turistic?
Ce potential turistic (mai) are Lugojul? O scurta introducere intr-o tema pe care mai toti lugojeni o considera periferica
Rubrica: Opinia lugojeanului
Data: 08.12.2008
Incepand un nou semestru la Universitate am ales a ma inscrie la un curs cu un subiect care m-a interesat mereu. Niciodata nu tin minte numele cursurilor exact, acesta e ceva despre turism si influentele sale si schimbarile care le provoaca, fie ele pozitive ori negative. Cursul predat intr-un mod entuziasmant de un anume prof. Girtler ajutat de un prieten din organizatia nationala de turism a Austriei, m-a captivat de la prima intalnire, mai ales ca acest simpatic profesor, iesit la pensie deja, auzind ca sunt roman s-a apucat sa povesteasca de vremea cand facea autostopu' pe la noi prin Banat! Ma saluta cu "Sanatate!" si deseori lauda tara noastra deoarece si-a pastrat unele valorile traditionale in multe domenii pe cand "vesticii" le-au ingropat demult in "groaznica comoditate".

Acum, ca si lucrare de semestru pentru seminar trebuie sa abordam problemele cu care se confrunta o anumita zona ca urmare a turismului, sugerandu-ne sa ne gandim la un subiect particular si sa facem o lucrare mica dar consitenta. Nu m-am gandit de la inceput sa atac tema "Lugoj", axandu-ma ca de obicei pe fixatiile mele cu insulele ratacite din lumea asta; insa invartindu-se prin numeroasele analogii cu care nu ne plictiseste la curs dom' profesor a ajuns din nou la populatiile germanice din Banat si spontan mi-a sugerat de ce nu as face eu lucrarea mea despre asa ceva. M-am luminat de indata! Adica da! Deja am avut prea mult interes pentru zone de care nu ma leaga decat curiozitatea mea pentru exotismul lor, pasiunea pentru nou si pentru ceva mai aparte sau uneori chiar respectul meu pentru anumite populatii, deja e timpul sa ma intorc la radacini! Nu ca mi-as fi uitat orasul natal, locuind in Viena de aproape un an, eu tot lugojean ma consider si ma mandresc cu asta aici! Acum insa e altceva, e dorinta de a contribui cu ceva! Prin lucrarea mea poate ca nu ii imbogatesc cunostintele prefesorului, care a povestit multe nestiute nici de mine despre ce s-a intamplat in special cu germanii pe la noi, insa asa afla si ceilalti aproximativ 90 de studenti participanti la seminar despre zona de unde provin. Acum ca mi-am stabilit tema trebuie sa pornesc in cautarea de materiale, in stabilirea de contacte cu oameni din zona Lugojului care fac parte din fenomen. Turismul e un lucru nu prea des intalnit la noi, nu in forma in care e perceput in mod actual, pur comercial de cei veniti in concediu, in cautare de relaxare, distractie sau inedit. Lugojul nu este cea mai renumita si importanta atractie turistica din zona daramite din tara sau mai stiu eu, dar totusi avem oameni care se plimba prin oras venind de prin alte zone. Vin si pleaca si lasa ei ceva in urma? Influenteaza ei cu ceva locuitorii permanenti? In vremurile vechi, populatiile aduse de interese imperiale, majoritatea maghiare si germane si-au pus o amprenta marcanta asupra evolutiei sociale si istorice a Lugojului, multi au si ramas si astfel s-a construit o societate multietnica care a convetiuit mereu in liniste si armonie in Lugoj, exemplu demn de urmat din acest sens, insa aceia numai istoric ii mai putem numi turisti. Deci unde ne sunt vizitatorii in zilele de astazi? Unde ne sunt turistii?

Problema esentiala care doresc s-o abordez in lucrare este aceea cu privire la schimbarile in plan cultural si social in contextul diminuarii importantei orasului si urmarile evidente. Deorece actual in plan turistic orasul este practic necunoscut. Nu stim cum sa punem in valoare obiectivele locale si cum sa le promovam pentru a atrage interes din exterior, pentru a face cunoscut Lugojul, pentru a stabilii legaturi internationale puternice! In trecut am avut vizitatori marcanti ce au dus numele orasului mai departe, impresionati de ce au gasit au transmis acelasi entuziasm altora...

Undeva insa s-a rupt totul, iar dupa o perioada cenusie, fals socialista, si dupa administratiile slabe ce au urmat in capitalism, orasul a devenit cam plictisitor si neatragator. Putem oare invia totusi viata culturala, infloritoare sub influenta imperiala, apoi regala din anii trecuti in nostalgie, sau ne molesim cu ideea mediocritatii si lasam totul la voia sortii? Problema in Lugoj nu este ca turistii ne distrug cultura traditionala si ne fac sa devenim prea artificiali sau ca ne afecteaza ecosistemul muradarind orasul, ci este ca turistii nu prea mai sunt si nu ne influenteaza cu nimic. In ultima perioada s-a incercat o revitalizare a fenomenului prin construirea unor incercari micute de a impulsiona turismul. In plan mare nu stiu cate s-au schimbat, am insa speranta ca de acum inainte sa se contureze o evolutie puternica si stabila in acest sens, iar in viitor sa aud vorbe despre Lugoj de la straini mai frumoase decat: "da, cunosc Lugojul am fost acolo cu ceva timp in urma, am gasit o amanta acolo cu care am petrecut seri nebune la Han, aveti cele mai bune femei", dupa cum spunea un ospatar de la un hotel vienez la care am lucrat. M-am bucurat totusi de faptul ca a fost unul din putinii care chiar au auzit de Lugoj. La incheirea cercetarilor, care acum se afla in faza preliminara si dupa predarea lucrarii sper sa fi fost in stare sa contribui cu ceva la cunosterea si intelegerea dificultatilor cu care se confrunta Lugojul din punct de vedere turistic si sa pot sesiza ca suntem aproape de a rezolva unele din ele. In acelasi timp sper sa pot scoate in evidenta potentialul municipiului nostru si a valorilor si traditiilor cu care ne putem mandri.

Nota: Articolele publicate in cadrul rubricii "Opinia lugojeanului" nu reflecta (intotdeauna) opinia autorilor acestui portal. Aceasta rubrica este conceputa nu doar ca exercitiu democratic de exprimare libera si civilizata a opiniei, ci si ca incercare de a realiza o oglinda a comunitatii lugojene. Dreptul la replica (in eventualele situatii cand acesta este necesar) pentru opiniile care pot fi exprimate in cadrul acestei rubrici este garantat in aceleasi conditii.