Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Reportaj

Muzeul de mineralogie estetică a fierului
Muzeul de mineralogie estetică a fierului din comuna Dognecea (jud. Caras-Severin)
Autor: Cristian Stanciu
Rubrica: Reportaj
Data: 21.12.2007
Uneori, oameni simpli, liniştiţi, fac lucruri deosebite cu pasiune, fără un câştig financiar, doar pentru comunitate. Aşa este şi domnul inginer mineralog Constantin Gruescu, născut în 12 aprilie 1924, în comuna Dognecea, ca urmaş al unor generaţii de mineri. Pasiunea domnului Gruescu este colecţionarea mineralelor sau "œflorilor de mină"; minuni subpământene care se formează pe parcursul milioanelor de ani şi iau forme spectaculoase.

începând din anul 1945, timp de peste 50 de ani Constantin Gruescu a reuşit să adune sub acelaşi acoperiş cristale, oxizi de fier, oxizi de cupru, oxizi de cuarţ, oxizi de argint, cupru nativ, granaţi, galenit, pirit, halogenuri şi alte bogăţii naturale ce odinioară se găseau în minele de fier şi cărbune din Banat cum sunt Ocna de Fier, Dognecea, Moldova Nouă, Sasca Montană, Bocşa, Ruschiţa, Voislova etc.

Muzeul de mineralogie estetică a fierului a fost organizat încă din anul 1967 în casa inginerului, la cererea publicului, de oameni care doreau să vadă minunăţiile colectate din subteran.
Pasiunea de colecţionar şi activitatea ştiinţifică deosebită (o serie de studii şi referate despre mineralele Banatului, în special asupra maclelor cuarţului şi formelor cristalografice ale magnetitului, precum şi participarea la diverse simpozioane şi sesiuni de comunicări ştiinţifice în ţară şi străinătate) a condus la primirea lui Constantin Gruescu ca membru al Societăţii de Åžtiinţe Geografice din România şi al Asociaţiei Internaţionale a mineralogilor de la Basel (Elveţia).

Exponatele din muzeu au desigur fiecare în parte şi poveştile lor. De departe cea mai fascinantă poveste o are piesa oferită drept cadou "œ Tovarăşei Elena Ceauşescu" cu ocazia zilei de naştere, apoi mai sunt şi alte istorii interesante unele mai haioase iar altele chiar martori ai dispariţiei dinozaurilor.

înainte de a încheia mica descriere a Muzeului de mineralogie estetică a fierului, trebuie să precizez felul în care am fost primiţi aici; în primul rând am fost serviţi cu ţuică tradiţîonală din banat, cu cafea dar şi cu multă căldura şi prietenie din partea gazdelor.

Pentru cei cărora le-am strârnit curiozitatea cu aceste rânduri am să descriu mai departe cum se poate ajunge la acest muzeu. în primul rând trebuie să ajungeţi la Reşiţa (cca. 54 Km de la Lugoj) apoi la Bocşa (Reşiţa - Bocşa 20 Km) iar de la Bocşa mai sunt 7 kilometri până la Ocna de Fier. în Ocna de Fier la numărul 113, chiar înainte de primărie se află casa domnului Gruescu.

Vizitarea muzeului nu costă nimic, nu se percepe taxă de intrare, există o cutie unde cei ce vor să participe în vreun fel la continuitatea muzeului pot dona bani cu caracter strict benevol.