Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Reportaj

Olăritul, resuscitat la Jupânesti
Autor: Dumitru Toma
Rubrica: Reportaj
Data: 11.11.2007
Localitatea, recunoscută în trecut în toată tara pentru această traditie, a rămas singura din Timis care mai păstrează acest mestesug.

Consiliul Judetean Timis, prin Centrul de Cultură si Artă al judetului, a înfiintat recent prin filiala Făget, un centru de mestesugari la Jupânesti. însăsi Comisia de cultură a C.J.T si-a tinut sedinta de lucru în localitatea bănăteană, tocmai pentru a analiza direct necesitatea salvării mestesugurilor traditionale. "Decizia forurilor judetene este justă, pentru că trebuie să ne păstrăm traditiile. Frumosul din sufletele noastre trebuie să prindă viată", spunea Ioan Oltean, directorul Casei de Cultură Făget.

Satul cu trei olari

Dacă în trecut, la Jupânesti olarii erau extrem de numerosi, astăzi mai există doar trei " Gheorghe Mestecănean, Trandafir Velcu si Marin Barbos. Primii doi sunt în vârstă, însă cel de-al treilea " Marin Barbos este tânăr si doreste să transmită mai departe mestesugul. "Chiar zilele trecute am construit un cuptor de ars oale la centrul recent înfiintat. Prin acest atelier vor trece tineri din toată zona " elevi si studenti, în general adolescenti care vor să învete această artă traditională", spunea Marin Barbos. Alături de el va lucra si sculptorul Eugen Barbos, care în ultima vreme a realizat opt troite pentru comunitătile românesti din America de Nord si de Sud si Europa. Cei doi mesteri au mai lucrat cu copiii din judet, dar si din Ungaria sau Serbia, veniti aici pentru a învăta mestesugurile seculare.

Citiţi restul articolului...