Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Cultură

Originea numelui municipiului Lugoj
Prezentarea ipotezelor legate de originea numelui municipiului Lugoj
Autor: Prof. Dr. Sofronie Mureşan
Rubrica: Cultură
Data: 20.09.2009
Numele municipiului Lugoj apare în documentele medievale şi în izvoarele cartografice ale vremii sub diferite grafii. Prima atestare documentară din anul 1334 vorbeşte de \"sacerdos de Lucas\" iar în cea din anul 1368 este scris Lugas. într-un document datat 12 martie 1369, Lugojul se consideră un capăt de \"drum mare\" pe linia \"Viam manum qua itur de dicta Egerzeeg versus Mezeusimlyo\", iar apoi \"quandam viam qua itur de Egerzeeg versus Lugas\". în anul 1376 se aminteşte \"Castrum Lugas\", iar în anul 1386 un document vorbeşte de \"castellani nostri (regis) de Lugas\".

într-un document din anii 1514 - 1516 întâlnim Castellum Lugas. Lugojul este menţionat în documente când ca oraş, când ca târg; în anul 1542 era oraş reginal civitas nostrae (reginae) Lugos. în anul 1554 este scris cu grafia Lwgos, în anul 1564 Logos şi din nou Lugos în anul 1582.

Primul izvor cartografic tipărit care menţionează Lugojul sub forma Lugas este \"Tabula Hungariae ad quatuor latera per Lazarum...\", opera cartografului Lazarus Secretarius, angajat al Episcopiei Cardinale Romano-Catolice din Strigonis (Esztergom - Ungaria), tipărită în anul 1528 în Ingolstadt, în tipografia lui Apian, cu contribuţia profesorilor Tanstetter şi Cuspinianus. Astfel, numele oraşului a intrat nu numai în atenţia cartografiei, ci - prin răspândirea hărţii amintite de-a lungul a mai multor decenii în mai multe versiuni, şi în atenţia întregii Europe, cu o jumătate de mileniu în urmă.

Interesant este de observat că pe o hartă realizată după Lazarus, de către Pyrrho Ligorio, Tabula Hungariae... în anul 1559, Lugojul (Lugas), dintre mai multe localităţi bănăţene, şi doar numai alături de Vârşeţ şi de Semlacul Mare, este localizat printr-un simbol grafic reprezentând o cetate cu patru bastioane puternice şi cu un turn bisericesc central înalt. Această evidenţiere a importanţei Lugojului faţă de harta din 1528 se explică prin faptul că între timp, în anul 1542, Lugojul primeşte statutul de oraş Civitas nostrae (reginae) Lugos, iar în 7 mai 1551, Isabella, văduva regelui Ioan Zapolya, îi acordă statutul de oraş regal liber, printr-o diplomă de privilegii şi emblemă cu \"un lup şezând deasupra coroanei\".

Citiţi restul articolului...