Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 11 Decembrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Cultură

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2009: Herta Müller, o bănăÈ›eancă
Rubrica: Cultură
Data: 07.10.2009
Academia suedeză a anunţat câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009. Acesta este scriitoarea germană de origine română Herta Müller (56 de ani). Comitetul Nobel a decis să-i acorde Premiul pentru literatură pe anul 2009 scriitoarei Herta Müller, care "cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei descrie viaţa celor deposedaţi".

Herta Müller s-a născut în 1953 în satul Niţchidorf din Banat. A studiat germanistica la Timişoara. După ani de represalii din partea Securităţii, Herta Müller a emigrat în 1987 în Germania, unde a publicat peste 20 de volume, cu succes la public şi critică. De la data stabilirii ei in Germania a fost distinsă cu numeroase şi importante premii literare germane şi internaţionale, printre care Premiile "Ricarda Huch", 1987, "Kleist", 1994, "Joseph Breitbach", 2003, Premiul european "Aristeion", 1995, IMPAC Dublin Literary Award, 1998.

Este considerată drept unul dintre cei mai importanţi scriitori de limbă germană. Cărţile sale, în care abordează subiecte legate de experienţa nefastă trăită în România comunistă, au fost traduse în peste 20 de limbi. Printre favoriţii de anul acesta s-au mai numărat scriitorul israelian Amos Oz, scriitorii americani Joyce Carol Oates şi Philip Roth, suedezul Tomas Transtroemer, sirianul Adonis, sud-coreeanul Ko Un şi poetul american Bob Dylan.

Doar 12 alte femei au primit prestigiosul premiu, din 1901, anul în care s-a înfiinţat premiul.