Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica:

S-a stins din viaţă Părintele Paroh dr. Åžtefan Higyed - Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj
Sâmbătă 24 august 2013, a încetat din viaţă părintele paroh dr. Stefan Higyed, Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj. în memoria acestuia, marţi 27 august, la orele 11:00, la Biserica Reformată din piaţa Maria " Timişoara, va avea loc o slujbă de rămas bun.

Părintele paroh dr. Stefan Higyed s-a născut la Timişoara, la 22 iulie 1929, a urmat studiile în oraşul natal absolvind Gimnaziul Maghiar Romano - Catolic şi Liceul Particular al Piariştilor. în perioada 1947-1951 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Reformată, transformată în Institutul Teologic Protestant de grad universitar din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie, licenţa şi examenul de stat fiind promovate cu media 10.

Hirotonisit diacon încă din anul al II-lea de studenţie, a slujit ca preot - ajutor la Timişoara între 1951 şi 1954, întemeindu-şi o familie. La 30 ianuarie 1954 a fost ales preot - paroh în satul Bodo, comuna Balinţ, iar în 1961 a îndeplinit aceeaşi menire prin concurs la Săcuieni - Bihor. în anul următor a devenit protopop, pentru ca din 1964 să fie ales prin votul parohiilor vicar eparhial (viceepiscop), mutându-şi reşedinţa la centrul episcopal din Oradea. A fost primul deţinător al acestei funcţii care a stabilit relaţiile între Bisericile Reformate din România şi Iugoslavia.

Din 1968 a slujit cu har şi devoţiune exemplară comunitatea reformată din municipiul Lugoj, până la pensionarea oficială. în 1995, cu ocazia aniversării centenarului Teologiei Reformate din Cluj-Napoca, obţine titlul de doctor în teologie prin susţinerea tezei Monografia şi opera preotului - poet Szomboti Szabo Istvan, fiind unicul preot al Bisericii Reformate din România căruia i se acordă acest prestigios titlu academic.

Dr. Stefan Higyed a luat în numeroase rânduri cuvântul în amvonul bisericilor lugojene, promovând de fiecare dată toleranţa şi ecumenismul local precum şi frăţia creştină bazată pe respectul şi iubirea aproapelui.

A fost unul dintre membrii fondatori ai Cenaclului literar maghiar care activează în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, semnând numeroase articole şi studii pe teme religioase în diferite publicaţii, în paralel cu o intensă participare la conferinţe şi colocvii teologice în ţară şi în străinătate.