Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS

Să-i dăm în judecată? Sau să ne facem singuri dreptate?
Autor: Cristian Stanciu
Rubrica: Opinia lugojeanului
Data: 29.06.2009
Sunt momente în care simţi că răbdarea a ajuns la capăt şi că ai vrea să te răzbuni pentru relele ce ţi se întâmplă. Evident, subiectiv, ai nişte probleme şi crezi că sunt cele mai importante necazuri ale întregii comunităţi la momentul respectiv.

Strada, drumul zilnic către serviciu este o porcărie plină de gropi şi maşina te lasă când ţi-e lumea mai dragă. Dai o grămadă de bani pe piese şi reparaţii iar bugetul care era alocat pentru alte priorităţi familiale se duce pe copcă. Enervat încerci să afli care sunt cauzele stării drumurilor şi cine se face responsabil pentru necazurile tale. Toată lumea ridică din umeri neputincioasă - Nu sunt fonduri, nu e de competenţa noastră, vom lua măsuri în cel mai scurt timp cu putinţă... - sunt răspunsurile clasice ce se primesc din partea autorităţilor. Rămâi cu un gust amar în gură şi-ţi vine să-i scuipi, dar nu poţi pentru că eşti european acum şi nu se permite în Europa aşa ceva. Dar în Europa sunt autostrăzi şi drumuri expres unde poţi zilnic să faci liniştit naveta la lucru, chiar şi 200 de kilometri. Tot acolo, în vest, nici nu se concepe ca o comunitate să nu aibă infrastructura minimă de bază. Mă refer la apă - canal - curent. De aceea, noi românii, putem accesa fonduri comunitare şi să ne facem şi noi infrastructură. Doar că la noi nu mişcă nimeni un deget dacă nu "pică" ceva la afacere. Aşa că aşteptăm de 20 de ani să se termine certele pentru împărţirea "caşcavalului" pentru a putea să ajungem şi noi cu infrastructura la zi. Åži aici chiar aş fi de acord să câştige cineva oricât de mult, nu mă interesează, dar să ne facă şi nouă cele necesare. (canalizare... cât vrei? un merţan? gata batem palma! dar fă ceva că nu mai avem răbdare!!!)

Se mulţumesc cu micile afaceri de asfaltări, apoi peteciri de asfalt si peteciri de petece de asfalt şi tot aşa. Din păcate acestea sunt din puţinii bani colectaţi de la cei ce fug să se achite la zi impozitele dar şi de la firmele care în curând vor pleca în China, pentru că România nu ştie cum să atragă investitorii. România ştie foarte bine cum să taxeze firmele străine, care la rândul lor taxează tot pe amărâtul plătitor de impozite care lucrează pentru firma străina cu salariu de doi lei din care abia cumpără de mâncare.

Mâncare... la noi e scumpă, mâncăm mai scump pentru că în loc să se facă agricultură se fac balastiere din care pe moment se caştigă bani buni. Subvenţiile nu ajută cu mult pe cel ce oricum face agricultura cu calul sau în cel mai bun caz cu un tractor de la fier vechi din Germania, Franţa etc. Sistemul este făcut în aşa fel încât să descurajeze orice iniţiativă de modernizare. Nu-i nimic mâncăm din import, numai aşa unii fac contracte fabuloase şi brusc, dintr-un salariu de bugetar, apar cu maşini, case, proprietăţi şi păduri. Eh, suntem noi invidioşi pe ei... da' de fapt erau toate moştenire de la mătuşa sau unchiul care a murit... Dacă gluma se îngroaşă şi afacerile depăşesc miliardul de euro atunci soarta "jefuitorilor" se schimbă. Vor fi obligaţi să trăiască în America, săracii de ei...

Lasă că vin alegerile! Åži ce dacă vin alegerile? Nu mai contează, ei au deja metode prin care ştiu să fie din nou "aleşi", mai cu plasa electorală de firimituri pentru disperaţii de foame, sau cu turismul electoral, o scot ei la capăt. Ce mai putem face? Să-i dăm în judecată? Mai bine ne facem singuri dreptate, acum asta e la modă. Avem exemplu la televizor (Becali). Mulţi au apreciat felul în care a acţionat omul. Atunci să ne facem toţi dreptate... sau aşteptăm însănătoşirea sistemului bolnav. Mai bine emigrăm toţi în Canada!

Nota: Articolele publicate in cadrul rubricii "Opinia lugojeanului" nu reflecta (intotdeauna) opinia autorilor acestui portal. Aceasta rubrica este conceputa nu doar ca exercitiu democratic de exprimare libera si civilizata a opiniei, ci si ca incercare de a realiza o oglinda a comunitatii lugojene. Dreptul la replica (in eventualele situatii cand acesta este necesar) pentru opiniile care pot fi exprimate in cadrul acestei rubrici este garantat in aceleasi conditii.