Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Cultură

Tezaur tracic expus la Galeria ProArte
Exponatele au o vechime de peste trei milenii
Autor: Radu Bogoevici
Rubrica: Cultură
Data: 22.09.2009
O frântură de istorie tracică (chiar din zona Banatului) va putea fi admirată până la sfârşitul lunii septembrie la Galeria ProArte. Expoziţia este organizată de Muzeul de Istorie şi Etnografie şi cuprinde urne, ceşti şi vase ce aparţin primei vârste a fierului (Hallstatt) ce debutează pe la 1200 î.Hr. şi durează până prin veacul al IV-lea î.Hr.

Deşi modest amenajată (toate exponatele au încăput în doar câteva vitrine), expoziţia este totuşi o foarte bună lecţie de istorie antică bănăţeană. Se pare că ceramica de tip canelat (caracterizată prin culoare neagră la exterior şi roşie în interior, precum şi decorul cu multe proeminenţe, care nu are rol funcţional) a apărut mai întâi în zona Banatului, mai apoi ajungând în ţinuturi precum Crişana şi Maramureş, dar şi Oltenia (grupul Vârtop-Hinova) şi chiar Moldova (grupul Grăniceşti).

Să sperăm că vom mai avea parte şi de alte expoziţii similare, eventual unele cu teme mai "picante", de genul armelor, aşa cum erau pomenite într-un panou informativ chiar la expoziţia curentă: "topoare de luptă cu două tăişuri paralele (topoare tracice), vârfuri de săgeţi, cuţitaşe curbe din fier, ...akinakai, piese de harnasament (psalii şi zăbale), vârfuri de lance". Modelul dacului din mintea noastră e cel din filmele comuniste. Se pare că în realitate strămoşii noştri erau considerabil mai evoluaţi (la capitolul industriei fierului Dacia avea să fie în vremea lui Burebista pe primul lor între popoarele "barbare"), bine înzestraţi şi deloc paşnici. Cândva "stăpânii" lumii ştiau de frica celor ce vieţuiau pământul pe care călcăm astăzi noi.