Prima pagină · întreabă primarul · Turism · Albume foto 24 Octombrie 2017
Conectare
Utilizator

Parola


Recuperare parolă
Lugojul.ro
Municipiul Lugoj
Informaţii utile
Parteneri
Curs valutar
Vremea la Lugoj
Harta Lugojului
Harta Lugojului
Fluxuri RSS
Meniu de navigare: Prima pagină » Rubrica: Reportaj

Trasee remarcate in Poiana Rusca
Descoperiti traseele montane din apropierea Lugojului
Autor: Calin Tiru
Rubrica: Reportaj
Data: 19.08.2009
In perioada 6-11 august 2009 cativa colegi de-ai mei de la GEOTIM (Asociaţia Studenţilor Geografi din Timişoara) impreuna cu Asociaţia Bănăţeană de Turism au remarcat cateva trasee in "muntii nostri".

1. Tomesti - Luncani;
2. Luncani -Taul Ursului;
3. Taul Ursului - Vf Rusca;
4. Taul Ursului - Vf Pades;
5. Zolt - Luncanii de Sus;

în această vacanţă am putut onora invitaţia oferită de Asociaţia Bănăţeană de Turism, iar în perioada 6-11 august am realizat marcaje în Munţii Poiana Ruscă. Geotim a fost reprezentat de Ovi, Cristi, Andreea şi Roxana.

Joi, 6 august

După ce cu greu ne-am trezit dimineaţa la 7, după o oră, am plecat din faţa Universităţii de Vest spre comuna Tomeşti, loc ce avea să ne fie casă timp de 5 zile. Drumul a fost unul special, mai ales că la câteva minute după ce am plecat ploua puternic. Cazarea a fost asigurată de Primăria comunei Tomeşti, în cadrul unei săli de sport. După ce ne-am acomodat cu atmosfera liniştită a unui sat de munte, am început marcajele pentru prima zi. Ne-am împărţit în două grupe şi am realizat marcaje între Tomeşti şi satul Luncani.

Vineri, 7 august

A doua zi se părea a fi una promiţătoare, mai ales că era soare dimineaţa. Urma să realizăm marcaje între satul Luncani şi Tăul Ursului, locul de unde se despart cele două drumuri, spre Vârful Padeş şi spre Vârful Rusca. Din nou ne-am grupat în 2 echipe. Iar din partea Asociaţiei Bănăţene de Turism, domnul Szabo cu un prieten au realizat marcaje de la Tăul Ursului spre Vârful Rusca. Ziua a devenit mult mai interesantă când a început să plouă, totuşi a fost frumos şi aşa. La finalul zilei, domnul Szabo ne-a gătit ciupercile, pe care le-a adunat în timpul zilei, o cină foarte delicioasă.

Sâmbătă, 8 august

în această zi am mers împreună spre Vârful Padeş, plecând de la Tăul Ursului. Drumul a fost destul de dificil, deoarece drumul era prin pădure, iar datorită nefolosirii acestuia, cărarea nu mai exista. Ne-am putut bucura de frumoasa vedere, pe care am avut-o de pe Padeşel. Fiind vreme frumoasă am putut observa toată partea sudică a Munţlor Poiana Ruscă, Mureşul şi chiar o parte a Munţilor Apuseni. Pe langă toate acestea, pentru noi a fost o zi plina de zmeură, mure şi turtă dulce.

Duminică, 9 august

Fiind şi zi de sărbătoare ziua a început puţin mai târziu. Am mers cu maşina până în satul Zolt, din comuna Fârdea. De aici a plecat prima echipă, iar cea de a doua din apropierea satului Luncanii de Sus. Pe parcusrul traseului am întâmpinat atât pădure cât şi spaţii mari de pajişti neutilizate, care în prezent sunt pline de ferigi. Totodată am putut admira din anumite poieniţe Lacul Surduc, cunoscut şi sub numele de Lacul Fârdea.

Luni, 10 august

Acestă ultimă zi la Tomaşti, a fost unde dintre cele mai lungi, traseul ce trebuia realizat avea cea mai mare distanţă de până acum. Am plecat împreună din satul Luncani şi am mers pe traseul secundar până pe Vârful Padeş. Peisajul era variat, de la pădure, la zone de pajişti, drum forestier. Sus în apropiere de vârf erau singurele spaţii neafectate de activităţiile forestiere. Liniştea din aceste zone era cea mai bună pentru puţină relaxare.

Marţi, 11 august

După cele 5 zile, în care am realizat marcajele, fiecare am pornit spre drumul nostru. Băieţii au plecat spre Munţii Retezat, iar ceilalţi am plecat spre Timişoara. Acum, sperăm să mai mergem şi în septembrie, pentru a realiza marcaje şi în zonele, în care încă nu există sau în care tebuie refăcute. Mulţumim Asociaţiei Bănăţene de Turism pentru cazare, drum şi diurna primită, dar mai ales pentru timpul petrecut acolo.
. Relateaza una dintre participantele la aceasta actiune, Roxana Putan.

Deci dragi prieteni, traseele exista, potecile nu exista peste tot, de ce? Pentru ca stam prea mult acasa si nu mergem sa facem macar traseele montane din jurul nostru, din jurul Lugojului, asa ca acum aveti un motiv in plus sa iesiti si sa parcurgeti macar unu din traseele facute de ei, sigur nu o sa va rataciti . :)